Tidernas match

Persoligen anser jag att man inte ska gödsla med superlativ i onödan. Vi är annars duktiga på att måla upp förutsättningar och betydelser kring matcher som inte är riktigt sanningsenliga. Men om inte gårdagens elitseriematch mellan IFK Kristianstad och Lugi är lite av tidernas match i den svenska elitserien så vet jag inte vad som skulle vara det. I synnerhet inte om tar i beaktning att det rörde sig om "serielunk" i början av november, och inte någon het slutspelsmatch framåt vårkanten.

Seriefinal, skånederby, 4723 personer på läktaren, ett stort medialt intresse. Förutsättningar som knappast är vardagsmat i handbollsverge. Och när det gäller publiksiffran och det mediala intresset får det till och med ses som en utopi för merparten av handbollsverige.

Lugitränaren Tomas Axnér påpekade efter matchen att stämningen i Kristianstad Arena påminner om den i Bundesliga och är något som varje elitseriespelare måste lära sig tycka om och hantera. Spelare som i dagsläget är ovana vid den högljudda publiken uppträder ibland skärrat i matchinledningen och bjuder på enkla misstag. I detta faktum ligger en enorm hemmaplansfördel för de orangeklädda spelarna. Igår ledde det till en tidig Kristianstadledning som Lugi aldrig klarade av att hämta ikapp, även om man var nära i slutet. 22-20 slutade matchen.

För svensk handboll är givetvis det enorma intresset i Kristianstad fantastiskt roligt. Det leder till ökat intresse, ökade intäkter, och än så länge kan delar av handbollsverige åka snålskjuts på framgångarna i nordostskåne. Men på sikt måste intresset i övriga sverige närma sig. Gårdagens övriga fyra elitseriematcher hade tillsammans ett lägre åskådarantal än vad matchen Kristianstad-Lugi hade ensamt.

Som anhängare till allsvenska H43 känns det kanske lite bittert att elitserien i handboll känns lite hetare än på bra länge, i alla fall för oss i skåne. Två lag i den absoluta serietoppen, och frånsett Sydsvenskan så har media ökat sin bevakningen känns det som. Även på riksnivå där svt ger handbollen ett ökat utrymme. Matcher som den i Kristianstad igår behöver bli vanligare. Då kommer handbollen att ges ännu mer utrymme.

Kommentarer
Postat av: Anders

Ja det måste vara en dröm för en handbollspelare att tåga in på arenan med fullsatt publik och sådan stämning. Där har Kristianstad en fördel med sin hemmapublik som bidrar med 25 % till deras hemmasegrar.

2012-11-08 @ 20:08:26
Postat av: ekblad

Bloggen är död =(

2012-11-11 @ 20:42:03
Postat av: Oskar

Re ekblad:
Har för avsikt att återuppstå lite då och då!

2012-11-11 @ 20:59:19
URL: http://oskarshandboll.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0