En nystart

Sveriges herrlandslag spelade igår sin första tävlingsmatch sedan OS-silvret bärgades i augusti månad. Ett lag som till vissa delar bestod av nya spelare, eller spelare som fick betydligt mer ansvar än tidigare hade inga större problem att besegra Ukraina. Men det var heller inte tal om att övertyga eller att springa ifrån Ukraina i en match som slutade med seger 27-23.

Tyvärr passade jag inte på att titta på landslagshandboll när nu Lund stod som spelplats, något jag kanske borde. Men istället bevittnade jag matchen framför teven och tycker att det stundtals var en ganska trevlig handbollsmatch. Ukraina bjöd bättre motstånd än jag väntat mig samtidigt som Sverige åtminstone inledningsvis inte var så bra som man kunnat förvänta sig. Avsaknaden av Tobias Karlsson och Magnus Jernemyr i mittförsvaret märktes främst i den första halvleken och Ukraina fick komma till lite väl enkla avslut.

Annars finns det många som förtjänar ett plus. Jonas Källman och Jonas Larholm drar upp åldersnittet i ett lag som annars till stora delar består av spelare i dryga 20-års åldern, spelare som har framtiden för sig och som ska leda Sverige till nya framgångar. Givetvis saknades Kim Andersson som tackat för sig, men Johan Jakobsson förtjänar beröm för att han gör det han är bra på. Och Albin Tingsvall gjorde det med beröm godkänt under de 10 minuter han fick spela.

Spelare som Kim Ekdahl Du Rietz, Andreas Nilsson och Niclas Ekberg var framstående och tog också mycket ansvar i det svenska laget. Unga spelare som redan nu visar att dem både kan och vill fylla luckan efter spelare som redan har eller kommer att falla för åldersstrecket.

En fyramålsseger mot Ukraina imponerar kanske inte. Men ett generationsskifte är aldrig enkelt, och någonstans är det viktigare nu att vinna matcherna och kvala in till mästerskapen oavsett hur det ser ut, än att göra det på ett imponerande sätt.

Dryga 2800 personer kom till Fof Arena och skapade en trevlig inramning. Detta bevisar också att det finns ett handbollsintresse i Lund med omnejd, vilket gör det än mer förvånande att lundaborna är så motvilliga att gå på handboll när det är H43 eller Lugi som spelar. Lundaklubbarna har en rejäl utmaning i att få de personer som mer än gärna tittar på landslaget att också komma och titta på elitserie och allsvensk handboll.

Från igår tål också att nämnas att Zoran Roganovic och Nebojsa Simic vann em-kval matchen borta mot Tyskland med sitt Montenegro. Oerhört kul för dem, och samtidigt sätter det kanske Sveriges förlust mot Montenegro i vm-kvalet i ett lite annat perspektiv. Kanske är det så att Montenegro börjar bli att räkna med i handbollseuropa!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0