Ett turbulent år lider mot sitt slut

Endast timmar återstår av 2012 när jag skriver detta. H43:s herrar leder allsvenskan. Man gör det obesegrade efter 13 segrar och 1 oavgjord match. Allting är frid och fröjd och tillfredställelsen i att vara H43:are är troligtvis större än på många år. Då är det också lätt att glömma allt som hände under årets framförallt fyra första månader. Den ena tråkigheten efter den andra skakade H43 och ska jag gå igenom allt kan jag nog hålla på i timmar.
 
Men det hela började hur som helst den 16:e januari. Det var då beskedet kom från H43:s styrelse att man på grund av dålig ekonomi ej skulle få behålla sin elitlicens utan skulle spela allsvensk handboll säsongen 2012-2013. För det var så det var, och inget frivilligt beslut att dra sig ur elitserien. Att det sen inte framgick med all önskvärd tydlighet är något annat.
 
H43:s styrelse tog med all säkerhet ett beslut som man kände sig tvingade till. Ekonomin hade länge varit i gungning och man kan inte ge en patient konstgjord anding hur länge som helst. Däremot anser jag fortfarande att tillvägagångsättet lämnade mycket övrigt att önska. Inte minst borde man informerat personer i klubben om det dåliga läget innan man basunerade ut allt i media. Att spelarna inte hade en aning om hur dåligt ställt det var ger styrelsen ett absolut bottenbetyg i kommunikation.
 
Men säg det onda som inte för något gott med sig. Och det engagemang och intresse som följde för att rädda H43 var alldeles makalöst. Om jag inte minns fel så samlades 850 000 kronor in. Över 70 personer ansåg sig villiga att göra en ideell insats för klubben, och dryga 200 personer tecknade sig för årskort för kommande säsong. Plötsligt såg framtiden ljusare ut igen.
 
Johan Brännberg stack till Hästö, Daniel Lindqvist ville inte spela handboll om han inte visste att lönen kom den 25:e varje månad. Men övriga spelare valde att stanna kvar, med reducerad lön, och kämpa för H43:s elitserieexistens. Insatserna under våren räckte till en säkrad kvalserieplats, och förhoppningen att man skulle vara bättre än de allsvenska lagen var ganska stor.
 
Men tyvärr fortsatte tråkigheterna att komma. I samband med en lagfest hade Fredrik Creutz oprovocerat slagit Christoffer Fors i ansiktet. Creutz blev avstängd av klubben men gavs en chans att bättre sig. Christoffer Fors mådde dåligt av händelsen och när Creutz så småningsom var tillbaka i spel vägrade Christoffer Fors att spela. Interna stridigheter var knappast vad H43 behövde just där och då, och kvalserien blev inte vad man hoppats på. Den 2:e maj var degraderingen ett faktum efter förlust borta mot Lindesberg med 32-35. Efter tolv säsonger i elitserien var H43 på nytt ett allsvenskt lag.
 
I detta läget kändes det ganska osäkert vilken framtid H43 gick till mötes. Klubben hade sedan tidigare gjort klart med Veroljub "Kos" Kosovac som ny tränare. Men vilka spelare skulle han ha att tillgå. Den 10:e maj kom beskedet som alla väntat på. Zoran Roganovic stannar kvar och följer med H43 ner i allsvenskan. Ett troligtvis nödvändigt besked för det ena starka namnet efter det andra som senare presenterades som nyförvärv. Ett H43 med bättre ordning på finanserna, för man verkligen hoppas i alla fall, kunde presentera en med allsvenska mått mätt oerhört stark trupp, och en trupp som hittils svarat bra mot förväntningarna.
 
Om ett par timmar tar 2013 vid. Och förhoppningarna är goda att 2013 innebär elitseriespel på nytt för H43:s herrar. Tolv matcher återstår och mycket kan hända så vi ska väl inte ta ut något i förskott. Men ett gott slut och ett gott nytt år med förhoppning om H43-framgångar önskas alla mina läsare.

Kommentarer
Postat av: Anders

Ett gott slut Oskar och fortsätt att skriva. Vi får hoppas att H43 inte lider av ringrostighet när spelprogrammet återupptas och att man slipper skador på nyckelspelare. I nuläget känns det som att Helsingborg och Rimbo kommer att bli de svåraste konkurrenterna framöver. Spelare som Gertssson och Zaimovic, som tillhörde de bästa under första delen av säsongen, behöver komma i form igen så att H43 får bredden.

2012-12-31 @ 13:43:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0