Vm-trupp och landslagsuttagningar

Det här blogginlägget borde givetvis ha kommit redan för två dagar sedan. Men jag har helt enkelt inte riktigt kännt att jag har haft tid att blogga helt enkelt.

Per Johansson har alltså tagit ut den svenska vm-truppen till damernas vm i Brasilien som går i december. Och jag måste säga att Per Johansson är modig. Att peta Nathalie Hagman på morgonen för uttagningen till förmån för Sävehofs Hanna Fogelström med blott en landskamp på meritlisten känns väldigt osvenskt, och kanske inte riktigt vettigt om ni frågar mig.

Både Isabelle Gulldén och Linnea Torstensson finns med i truppen, trots att det båda har skadeproblem. Detta känns dock lite vettigare. Dessa båda spelare är våra största stjärnor, och hinner dessa båda bli friska nog att åtminstone spela delar av matcherna så ger det sverige ett mycket mer slagkraftigt lag. Risken man tar är att någon av dem slår upp sin skada genom att köra för hårt för tidigt. Men sådant kan man ju aldrig veta.

Angelica Wallén petas till förmån för Jamina Roberts och i mina ögon är det här Per Johanssons resonemang kring olika spelare vacklar. Jamina Roberts har knappast visat någon lysande form under säsongsinledningen, inte i Sävehof och i synnerhet inte i landslaget. Att då peta Wallén som i match efter match i den danska liga levererar känns minst sagt märkligt.

Jamina Robert och Hanna Fogelström är Sävehof spelare och även om Magnus "Bagarn" Johansson inte längre är en del av landslaget känns det som om spelare från just Sävehof favoriseras. Att antalet landslagspelare är överrepresenterat hos de regerande svenska mästarna är kanske på sitt sätt logiskt. Men ibland känns som om klubbadressen i sig är avgörande. Nathalie Hagman leder elitseriens skytteliga och har byggt upp en erfarenhet av landslagspel. Att då ta med en omeriterad spelare från sävehof att representera sverige i ett vm känns mycket märkligt.

Nu är detta knappast något unikt fenomen i just damlandslaget. Vi kan kolla på herrarnas trupp i just nu pågående Super cup. Där har både Nicklas Barud och Jesper Nielsen tagit en plats som mittsexa, båda sävehofspelare. Samtidigt levererar Anton Månsson på samma position i Melsungen i Bundesliga. Jag ska på en gång erkänna att jag givetvis har ett extra gott öga till Anton efter hans instaser i H43 tröjan under fyra säsonger. Men faktum kvarstår. En spelare som levererar i världens bästa liga match efter match, måste rimligtvis vara bättre för landslaget än två elitseriespelare.

Vi kan också titta på vårt U21 landslag. Där har vi HK Malmös tränare Jan "Proppen" Karlsson som förbundskapten. Vid flera tillfällen har han tagit ut Hampus Svännel som vänstersexa i det svenska U21 landslaget. Inget ont om Hampus, men hur kan en spelare som nöter bänk bakom Rasmus Skram vara ett bättre alternativ i ett svenskt landslag än tillexempel Christoffer Fors. Stoffe som spelar 60 minuter i match efter match och gång på gång är en av H43:s bästa utespelare. Givetvis får även Stoffe en del gratis av mig som den H43 supporter jag är. Men Christoffer Fors är en bättre handbollspelare än Hampus Svännel sju dagar i veckan. Ska då klubbtillhörighet vara avgörande för chansen till en landslagsplats.

I fallet med "Proppen" handlar det närmast om maktmissbruk. Hans sätt att favorisera spelare i Hk Malmö kan på sikt leda till att flera unga lovande spelare väljer att gå till just Hk Malmö för att öka sina chanser att få en landslagsplats. Det känns fan inte okej.

Förbundet ska inte blanda sig i deras förbundskapteners laguttagningar. Men kanske borde förbundet reagera på högst tveksamma uttagningar. Det ligger ju i förbundets intresse att de landslag som representerar sverige är bästa möjliga lag med största möjliga förutsättningar att nå framgångar. Och då ska de bästa spelarna finnas med, oavsett klubbtillhörighet eller personlig relation till förbundskaptenen.


Kommentarer
Postat av: Urban68

Klockrent Oscar!

Du tar upp ett påtagligt problem. Förbundskaptener som inte är neutrala. Det kanske är svårt att ha coacher som inte är aktiva men en enkel lösning hade väl varit om man åtminstone var TVÅ, så det blev någorlunda balans i uttagningarna. Det största problemet är ju faktiskt i våra ungdomslandslag där kanske massmedia inte har ögonen på laguttagningarna på samma sätt. Det vet väl alla att Malmö varit på många spelare i Proppens landslag!! Och tänker Proppen egentligen på landslaget när han värvar Hampus för att vara andregubbe utan någon som helst speltid, medan han i H43 (i alla fall förr) fick speltid!! Nu har ju Fors gått förbi honom med hästlängder så värvningen kan ju inte varit till gagn för landslaget i alla fall! Nä, det är bedrövligt att klubbtränare skall kunna locka spelare med landslagsuppdrag men nu slår vi malmö imorn!!!!!!

2011-11-07 @ 11:23:30
Postat av: Hkm

Anledningen till att Hampus sitter på bänken är väl för att han konkurrerar med elitseriens bästa vänstersexa, Rasmus Skram. Spelar man inte så stannar utveckling självklart upp. Känner också till problemet med förbundskaptener som favoriserar spelare och får dom att lockas till coachen klubb. Så är de och kommer förmodligen alltid att vara.

2011-11-08 @ 22:46:35
Postat av: Marcus

Snacka om att snacka skit om Hampus då proppen ser han varje dag på träning och när han väl spelar så gör han aldrig bort sig, just vid den tidpunkten så proppen tog ut landslaget så va fors långt ifrån den spelaren han är idag och plus att han hade problem med skador. Men det är klart att fors utvecklas mer eftersom han får mycket mer matchtid. Men du är ju

Blåögd så det är klart du tycker det. När Hampus spelade i h43 fick han 60 min också och va alltid bland dem bästa spelarna och sen när U21 landslaget mötte A landslaget så satte Hampus 5 av 5 så sluta överdriv med att han är bättre 7 dagar i veckan, jag syftar mest på att alla kan ha en dålig dag? Som igår mot Skövde, skit bra!! NOT så snälla sluta överdriva och ja jag är h43 are.

2012-02-02 @ 23:54:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0