Sämst i Lund

Det är inte speciellt lätt att vara H43 supporter just nu. Låt mig därför börja med kvällens positiva intryck. Man gör en godkänd andra halvlek. Man visar moral, får till försvarspelet och förhindrar ett ras likt de vi har sett i de två senaste matcher mot IFK Kristianstad och Ystads IF.

Zoran Roganovic gör en alldeles utmärkt insats. Tror faktiskt inte att jag sett Zoran spela så här bra på hela säsongen. 11 mål blir det till slut och detta balanserar han med att vara en passningspelare av rang. Det man möjligen kan säga om Zoran är att han ibland är för bra för sin omgivning. Vissa av hans passningar håller en nivå som hans medspelare, i synnerhet linjespelare, inte klarar av att hantera!

Johan Tholin gör en väl godkänd insats. Främst i andra halvlek när han med rätt hjälp av försvaret får visa att han faktiskt är en duktig målvakt! Kanske borde han nypa några av Lugis avslut från kanterna, men med kvällens insats vill jag inte vara alltför kritisk.

Skrev inför matchen att H43 troligtvis inte skulle ha råd att släppa in mer än 25 mål för att vinna. Uppenbarligen fick jag rätt då H43 faktiskt gör 27 mål, och då hade 25 insläppta räckt till seger. Nu släpper man dessvärre in 35 mål på nytt och då spelar det ingen roll att man gör en okej match framåt. 35 insläppta mål när Johan Tholin dessutom är en av H43:s bästa spelare. Det är ett bevis på ett fullständigt bedrövlig försvarspel, åtminstone i första halvlek. Luckorna som fanns i H43:s försvar var periodvis löjligt stora. Krydda det med att man förlorar mängder med man-man dueller och försvarspelet faller ihop.

Framåt är det bättre, men mest beroende på att Zoran är så där bra som bara Zoran kan vara. Det kollektiva spelet funkar bara periodvis och alltför många spelare underpresterar. Daniel Lindqvist som var så lyckosam i början på säsongen gör en mycket blek insats. Fick i och för sig höra att Daniel har en skadekänning som kanske hämmar honom vilket kan vara en del av förklaringen. Sen är det bara att beklaga att Johannes Sandgren inte direkt tar chansen han får när han ersätter Daniel under stora delar av främst andra halvlek.

Både Daniel Lindqvist och Johannes Sandgren har en svaghet i att endast ha blicken mot mål, eller inåt i banan. Detta ledde ikväll till att Christoffer Fors måste ha upplevt sin mest frustrerande match någonsin på elitnivå. Vid minst 10 tillfällen är Christoffer helt ren ute på vänsterkanten utan att få något utspel. Det är närmast förnedrande för en av lagets absolut bästa målskyttar att man inte utnyttjar hans kapacitet bättre.

Jag efterlyste inför matchen en aktivare coaching. Och kanske fanns där positiva tendenser bitvis. Tomas Westerlund byter flitigare idag och försöker på så vis hålla sina viktigaste spelare fräscha längre. Vad som däremot är Tomas stora misslyckande just nu är att han inte lyckas få fler spelare att lyfta sig. Allt för många presterar under sin normala nivå, och här har tränaren alltid ett ansvar. Anser fortfarande att något måste hända för att bryta mönstret och jag fortsätter att föreslå Tomas Sivertsson på bänken i matcherna. Ibland behövs inte mer än att spelarna får höra en ny röst för att få till en förändring.

27-35 mot ett Lugi som verkligen inte imponerar i mina ögon. Men så behövde de inte imponera heller. Kanske hade de haft en växel till att lägga in. Det är nog det som oroar mig mest just nu. Andra lag behöver inte imponera för att slå H43. Det måste helt enkelt bli ändring på det. H43 har närmast Caperiotumba på bortaplan. Och om inte det är en "fyrapoängsmatch" så finns det inga sådana!