Minst dåliga i Lund

Årets andra lundaderby närmar sig och jag tror aldrig de sportsliga förutsättningarna varit så dåliga för de bägge lagen. I skrivande stund ligger Lugi på tionde plats i tabellen, endast två snäpp före H43 som befinner sig på tolfte plats. Ett riktigt bottenmöte väntar och dessvärre tror jag inte vi kommer att få uppleva tidernas bästa derbymatch då det är två lag med minst sagt tveksam form som dessutom är desperata efter poäng!

H43 har en förlustrad på 5 raka matcher, Lugi är något bättre med 4. H43:s senaste match mot Ystads IF var ett totalt bottennapp, total förnedring och förhoppningsvis något som bara inträffar en gång per säsong. Bortser man från den matchen och de sista 14 minuterna mot Kristianstad när man bara gör ett mål så envisas jag med att spelet har sett okej ut, men att man har oerhört svårt att få till det över hela banan samtidigt och över 60 minuter. Givetvis är det oerhört mentalt knäckande att göra insatser som är okej men att inte få med sig poäng. I tabellen finns ingen kolumn för stilpoäng.

Det är dags att hitta ett sätt att vinna, oavsett hur tråkigt det ser ut. Till att börja med måste man täta defensiven ordentligt. Under de 5 matcher man nu har förlorat har man i tur och ordning släppt in 37, 35, 25, 35 och 41 mål. Frånsett matchen mot Aranäs där man släppte in 25 mål på grund av en för dagen mycket duktig Johan Tholin så är det här förklaringen ligger. Försvarspel bygger till stor del på rätt vilja och fokus, något H43 som det sett ut uppifrån läktaren saknat på sistone. Försvararna har givetvis fått det svårare när det inte är Espen eller Philip som står där bak, och det normala samarbetet som är intränat sen länge inte funkar. Men det är inte heller lätt för målvakterna när motståndarna får avsluta i helt fria lägen från sex meter gång på gång.

För de som tror att allt ordnar sig när Espen är tillbaka kan jag nämna att om räknar om antalet insläppta mål mot Ystad genom att ta Espens snittprocent hittils som hamnar man på 29-30 mål ungefär. Alltså fortfarande en förlust på 4-5 mål. Och då ska vi ha klart för oss att inte ens Espen kan liggar på en räddningsprocent på 43% i match efter match.

I fredagskvälll kände jag mig oerhört uppgiven inför derbyt. Lugi känns på många sätt bättre i alla led, stabilare och gedignare. Men så förlorade man igår hemmamatchen mot Sävehof. Låt vara att Sävehof är ett utmärkt lag. Låt vara att Lugi kämpade hela vägen och snyggade till siffrorna. Men starten på matchen var förmodligen något av det sämsta ett elitserielag presterat på hela säsongen. Jag skrev efter H43:s avslutning mot Kristianstad att det troligtvis inte händer många gånger på en säsong att ett elitserielag endast gör 1 mål på 14 minuter. Det hände igår igen, och Lugi var ännu sämre, de gjorde endast 1 mål på 17 minuter.

Det är mycket fokus på H43:s prestation så här långt. 5 raka förluster och fritt fall i tabellen. Dåligt spel och dålig moral. Men faktum är att H43 just ligger på den tolfte plats som elitserietränarna och experterna har tippat dem på. Då är Lugis insats så här långt betydligt sämre. I alla fall om man ser till vilken trupp man har, och i synnerhet i förhållande till förhandstipsen. Lugi har inte alls kommit upp i nivå än och om jag med flera har synpunkter på Tomas Westerlunds insats som tränare i H43 så borde egentligen Johan Zanottis och Tomas Axnérs insatser som Lugitränare likaväl ifrågasättas.

Lugi har spelat väldigt många jämna matcher, vunnit ett par knappt, och nu på slutet förlorat ett par knappt. På slutet har man förlorat 4 raka, och i 3 av dessa har man saknat Anders Hallberg. Anders Hallberg är minst lika viktig för Lugi som Zoran Roganovic är för H43. Och det skulle vara mycket intressant att se vad en punktmarkering på honom innebär för Lugis anfallspel. Övriga niometerspelare är inte de spelartyper som skapar sina egna lägen, utan är mer beroende av att bli satta i lägen av en duktig spelfördelare. Dessutom har Lugis kantspel varit förvånande dåligt så här långt. Man har trots allt två av elitseriens på pappret bästa kantspelare i Nicklas Gudmundsson och Kristian Meijer. Att dessa inte har presterat bättre måste vara en klar missräkning!

Lugis tveksamma form öppnar helt klart upp en möjlighet för H43 att bryta sin dåliga trend. Och inte ska det väl vara några problem att tända till och visa rätt vilja i ett lundaderby. Det är dessutom H43:s hemmamatch så är det något lag som ska ha lite extra stöd så är det H43. Har ni inte fixat biljetter än så gör ni det enklast här: http://h43publik.presis.se/


Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller med dig i stort men din diskussionen kring målvaktens betydelse är inte helt enkel. skulle man bara gå räddningsprocenten så stämmer det ju men alla vet (och detta tror jag är problemet med försvarsspelet idag) att är man osäker på målvakten så "överarbetar" man i försvaret vilket skapar situationer som man inte vill ha. Går man ut en halvmeter till för att täcka skott uppstår luckor bakom osv. Sedan får vi inte heller glömma att de extra räddningarna som Espen gör inte allt för sällan leder till kontringsmål för oss (vi behöver inte kämpa ihjäl oss för varje mål) och detta skapar i sin tur en större trygghet över lag. ja, min poäng är att det blir som en dominoeffekt, positiv med bra målvaktspel, negativt med en sämre!

2011-11-28 @ 11:59:12
Postat av: Oskar

Givetvis är det så att den uppkommna målvaktsituationen påverkar hela laget. Som försvarspelare finns det inget värre än när en målvakt inte tar de skott man kan förvänta sig. Precis som du skriver börjar man då överarbeta sitt försvarspel.

Men det kan inte förklara de enorma luckor som ibland uppstår, eller det faktum att H43 spelarna förlorar massvis av man-man dueller. När en ensam motståndare tar en retur i kamp mot två H43:are så måste man ifrågasätta viljan!

2011-11-29 @ 10:39:05
URL: http://oskarshandboll.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0