Inte bra

46.05 in i matchen mot IFK Kristianstad gör Fahrudin Zaimovic 25-23 för H43. Så långt har man alltså häng efter att flertalet gånger jobbat sig tillbaka efter ganska stora underlägen. I 46 minuter gör H43 vad det verkar en klart godkänd insats på bortaplan mot Kristianstad. Vad som händer sedan vet jag inte ens om jag vill kommentera.

Sista 14 minuterna gör alltså H43 1 mål. Att ett elitserielag gör 1 mål över 14 minuter kan inte hända många gånger på en säsong. Att på 46 minuter göra 23 mål tyder på att anfallspelet varit helt okej. Att på 14 minuter göra 1 mål tyder på att man knappt är elitseriemässiga. När man dessutom för tredje gången på de fyra senaste matcherna släpper in 35 mål eller fler, då kan det bara sluta på ett sätt.

Att H43 har problem är väl nästan en underdrift i nuvarande läge. Den uppkommna situationen med målvakterna är givetvis olycklig. Igår hade Johan Tholin och Jesper Parker tillsammans en räddningsprocent på ca. 30%. Inte särskilt bra, men faktiskt inte heller jättedåligt så de 35 målen kan inte bara belasta målvakterna. Försvarspelet som inledningsvis på säsongen var så bra är det inte längre.

Det mest frustrerande som H43 supporter just nu är att spelet stundtals ser ganska lovande ut. Offensivt försöker man i match efter att hålla sig till en på förhand överenskommen spelplan. Det finns goda intentioner och periodvis spelar man riktigt bra handboll. Men eftersom en handbollsmatch varar i 60 minuter håller det inte att vara bra i en 10 minutersperiod i varje halvlek.

Det som kanske oroar mig mest är att det ibland känns som om H43 förlorar vissa skeenden i matcherna för att motståndarna har den hetare viljan. Mot Aranäs senast vann Aranässpelarna nästa varje duell som uppstod vid målvaktsreturer. Och detta i en match på H43:s hemmaplan inför 2790 personer. Om man inte tänder till lite extra då och har den hetare viljan, hur fan ska det då se ut när verkligheten kommer tillbaka och man spelar inför 700-800 personer.

Lite grann samma känsla igår. Förvisso enbart baserat på heh:s onlinerapportering. Men när Joakim Hykkerud på Kristianstads linje vräker in mål så är det ett tecken på att han vinner väldigt många man-man dueller mot H43:s mittförsvar. Dessutom ska inte en halvfigur som Kristianstads Pär Möllerberg får lov att gå på genombrott om H43:s försvar har den rätt viljan.

Det känns som om det behöver hända något nu. En besökare till mig tycker att klubben måste agera. Kanske är det så även om jag själv inte är mycket för en massa tränarbyten. Men ett första steg är kanske att övertala Thomas Sivertsson att ta steget ner på bänken. Att finnas med som en assisterande tränare på matcherna. Fyra ögon ser mer än två och kanske kan man snabbare ändra negativa matchbilder.
H43 spelarna behöver framförallt nu hitta den rätta viljan samtidigt som man orkar hålla fokus i 60 minuter.